ارزیابی ساختارها و سیاست‌های اقتصادی از منظر اقتصاد اسلامی/ گزارشی از کمیسیون اقتصاد اسلامی هفتمین کنگره

به گزارش روابط عمومی مجمع عالی علوم انسانی اسلامی، کمیسیون اقتصاد اسلامی هفتمین کنگره بین‌المللی علوم انسانی اسلامی اول آذر 1402 از ساعت 8 تا 18 در سالن همایش‌های مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) با حضور اساتید و محققان اقتصاد اسلامی برگزار شد. محور اصلی این کمیسیون ارزیابی ساختارها و سیاست‌های اقتصادی از منظر اقتصاد اسلامی بود.

در ابتدا دکتر محمدجواد توکلی رئیس کمیسیون اقتصاد اسلامی ضمن خوش‌آمدگویی به حضار، روند برگزاری کمیسیون اقتصاد اسلامی را تشریح کرد. در ادامه مقالات کمیسیون ارائه شد.

هیئت رئیسه کمیسیون آقایان دکتر حسین صمصامی، رسول بخشی دستجردی، محمدجواد توکلی، سید محمدکاظم رجایی و مرتضی مرتضوی کاخکی در نوبت صبح و در نوبت عصر آقایان دکتر جواد اقدس‌ طینت، محمود دهقانی، مرتضی مرتضوی و محمدجواد توکلی بودند.

در کمیسون اقتصاد اسلامی در مجموع 13 مقاله از مقالات پذیرفته شده ارائه گردید. 5 مقاله در نوبت صبح و 8 مقاله در نوبت عصر کمیسیون ارائه و مورد نقد و بررسی اساتید و محققان اقتصاد اسلامی قرار گرفت.

مقالات نوبت صبح به حوزه‌هایی همچون سیاست‌های حمایتی و سیاست‌های پولی و ارزی در اقتصاد اسلامی تعلق داشت. علاوه بر اینکه یکی از مقالات به موضوع سیاست‌گذاری اقتصادی در مواجهه با رژیم صهیونیستی پرداخت.

در ابتدای آغاز ارائه مقالات، دکتر سید رضا حسینی مقاله خود با عنوان ساختار مطلوب تامین اجتماعی در اقتصاد اسلامی را ارائه داد.

در ادامه جناب آقای دکتر جواد ارباب در ضمن ارائه مقاله خود به بررسی راهبردهای اقتصادی جهان اسلام در مواجهه با رژیم صهیونیستی پرداخت.

دکتر محمدجواد توکلی نیز مقاله سوم کمیسیون را با عنوان ارزیابی عدالت اقتصادی در سیاست حذف یارانه پنهان حامل‌های انرژی از منظر اقتصاد اسلامی ارائه داد.

در چهارمین ارائه، دکتر حسین صمصامی به بررسی جایگاه نهادهای ارزی در اقتصاد ایران از منظر اقتصاد اسلامی پرداخت و مقاله پنجم کمیسیون که توسط  دکتر رسول بخشی ارائه شد به موضوع سیاست‌گذاری پولی در اقتصاد اسلامی اختصاص داشت.

در نوبت عصر همایش نیز 8 مقاله ارائه شد. این مقالات به محورهایی همچون اخلاق سیاست‌گذاری اقتصادی و چالش‌های سیاست‌گذاری اقتصادی در ایران از منظر اقتصاد اسلامی اختصاص داشت.

در ابتدای نوبت عصر کمسیون اقتصاد اسلامی کنگره هفتم علوم انسانی اسلامی، دکتر محمدعلی موسوی مقاله ششم کمیسیون با عنوان «معیار اخلاقی سیاست‌گذاری اقتصادی در اقتصاد اسلامی» را ارائه داد.

دکتر مرتضی مرتضوی ارائه دهنده هفتمین مقاله کمیسیون بود. وی به «آسیب‌شناسی چرخه سیاست‌گذاری اقتصادی در ایران» پرداخت.

مقاله هشتم کمیسیون توسط جناب آقای رحمت‌الله اخلاقی با عنوان «الگوی پیشنهادی بانک توسعه‌ای در سیستم بانکداری اسلامی» ارائه شد.

دکتر جواد اقدس طینت نیز در ارائه نهم کمیسیون، مقاله‌ای با عنوان «آسیب‌شناسی نظام ثبت املاک ایران: تحلیل اقتصادی و سیستمی» ارائه کرد.

در دهمین ارائه کمیسیون، جناب آقای رضایی به ارائه مقاله مشترک با دکتر مصطفی کاظمی با عنوان نقش هنجار اجتماعی فردگرایی بر میزان بخشش در ایران پرداخت.

یازدهمین مقاله کمیسیون توسط جناب آقای محمد حجتی با عنوان «بررسی سیاست‌گذاری کسری بودجه در اقتصاد اسلامی» ارائه شد.

جناب آقای محمدامین قدمیاری نیز به صورت مجازی از مشهد مقدس دوازدهمین مقاله کمیسیون را در زمینه نقش معیار عدالت در سیاست‌گذاری پولی با توجه به بازار بین بانکی ارائه داد و سیزدهمین و آخرین مقاله  کمیسیون نیز توسط جناب آقای دکتر سید علی محسن نقوی به زبان انگلیسی ارائه شد. وی که از پاکستان این مقاله را ارائه می‌کرد به  بررسی سیاست کشاورزی چرخشی از منظر اقتصاد اسلامی پرداخت.

کمسیون اقتصاد اسلامی هفتمین کنگره علوم انسانی اسلامی در ساعت 18 به کار خود خاتمه داد.

در مجموع حدود 100 نفر به صورت حضوری در کمیسیون شرکت کردند. استقبال مجازی از کمیسیون نیز بسیار خوب بود؛ به‌طوری که در مجموع 589 نفر به صورت مجازی مباحث کمیسیون را دنبال کردند.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *